Kun Suomessa on kinkut sulateltu, Venäjällä ruvetaan valmistautumaan yhteen tärkeimmistä juhlista, eli vastaanottamaan ja viettämään uutta vuotta. Venäjällä on kymmenen päivän lomajakso alkaen uuden vuoden päivästä. Silloin kaikki virastot ja koulut ovat kiinni ja muutenkaan mitään virallisia tapaamisia ei kannata yrittää sopia.
Juhlinta aloitetaan hyvissä ajoin uuden vuoden aattoiltana. Kodeissa kokoonnutaan notkuvaan ruokapöytään. Maljoja kohotetaan moneen kertaan. Juodaan menneelle vuodelle ja lopulta tietenkin tulevalle vuodelle. Ja juuri muutamaa minuuttia ennen vuoden vaihtumista Venäjän presidentti tervehtii lyhyellä puheellaan kansalaisia. Ja jälleen kohotetaan maljoja. Ja iloinen juhlinta jatkuu pitkälle aamuun. Ja lomat kestävät monilla aina 10. päivään tammikuuta. Mutta 24h kaupat ovat auki lomapyhinäkin.
Seuraavaksi nopea vilkaisu menneen vuoden syksyyn Pietarissa ja Suomi-talolla.
Syksyllä oli monenlaista tapahtumaa Pietarissa, jossa myös LUT oli edustettuna. Syksy varmaan alkoi ”Women´s Fun Run”-juoksutapahtumalla 10. syyskuuta. Tapahtuma oli järjestyksessään jo 6. ja keräsi jälleen tuhansia, tuhansia juoksijoita juoksemaan kymmenen kilometriä pitkin Pietarin upeita kaupunkikatuja. LUT oli yksi tapahtuman sponsoreista ja luonnollisesti oma tyttöjoukkue oli mukana, vahvistettuna tukijoukolla lähtöalueen LUT-standilla.
Syyskuun lopun viimeisenä viikonloppuna oli jälleen Venäjän Eurooppa-päivä, jolloin mm. Suomen pääkonsulaatissa oli avoimet ovet. Suomen korkeakoulut ja yliopistot olivat edustettuina ja venäläisillä nuorilla oli mahdollisuus hakea tietoa opiskelumahdollisuuksista Suomessa. Myös LUT on ollut monena vuonna omalla edustustollaan pääkonsulaatissa, niin nytkin.
Vielä aivan syyskuun lopussa Pietarin kansainvälisen innovaatiofoorumin yhteydessä oltiin viime vuotiseen tapaan mukana omalla ständilla.
Ja lokakuun alkupuolella oli vielä kansainväliset ICIEP-opiskelijamessut. Myös siellä LUT on perinteisesti ollut mukana muiden suomalaisten ja eurooppalaisten korkeakoulujen ja yliopistojen joukossa.
Helsinki-päivät Pietarissa alkoivat lokakuun alussa ja kestivät aina kuun puoleenväliin asti. Ne sisälsivät monenlaista kulttuuritapahtumaa. Myös Suomi-talolla oli vilkasta lokakuun toisella viikolla, mm. yrityspäivä tapahtuman muodossa, huipentuen Suomi-talon avoimiin oviin, jotka päättivät koko Helsinki-päivät tapahtuman. Kaksipäiväisten avointen ovien aikana Suomi-talo oli avoinna koko kansalle ja jokaisella Suomi-talon toimijalla oli mahdollisuus osaltaan osallistua tapahtuman järjestämiseen. Niin myös LUT osallistui omalla tavallaan ja otettiin mallia tutkijoiden-yö tapahtumasta. Alla on kuvaa siitä, kuinka venäläisille nuorille näytettiin kalvosuodatus-menetelmän ihmeellisyyttä.
Marraskuun lopussa YLE Etelä-Karjalan toimitus kävi visiitillä Suomi-talolla, tehden lyhyen tv-jutun paikallisuutisiin, siitä miten Kaakkois-Suomi näyttäytyy Pietarissa. Joulukuun alussa juttu nähtiin TV:ssä Suomessa.
Itselleni erityisen tärkeä, mielenkiintoinen tapahtuma Pietarissa syksyn aikana oli ystäväni väitöstilaisuuteen osallistuminen marraskuun lopulla, GSOM:ssa (Graduate School of Management). Väitöstilaisuus Venäjällä poikkeaa hieman, esim. suomalaisessa yliopistossa tapahtuvasta. Kun Suomessa yleensä on yksi, ns. vastaväittelijä, niin Venäjällä on kokonainen jury (varmaan 20 henkilöä), jotka vuorollaan tenttaavat väittelijää. Ja väitös on venäjänkielellä. Väitös, jossa olin, oli tarkoitettu kestäväksi kahteen tuntiin. Mutta väitellyt laitettiin muutamassa kohtaa tiukille, ja väitös ylittyi tunnilla. Ja koko väitöstilaisuus kuvattiin, ja se oli nähtävissä myös internetissä. Ja ystävästäni lopulta tuli monivuotisen uurastuksen jälkeen PhD.
Syksy ja koko vuosi täällä Pietarissa huipentui siihen kun sain kutsun Itsenäisyyspäivän vastaanotolle, Suomen pääkonsulin residenssiin. Sinä päivänä pääkonsulaatin väellä oli työntäyteinen juhlapäivä, kun olivat ensin päivällä järjestäneet vastaanoton venäläisille kutsuvieraille. Ja illalla oli vastaanotto sitten pääasiassa suomalaisille toimijoille. Tiivis tunnelma, hyvää ruokaa, yleistä seurustelua, musiikkia sekä jatkotkin asiaan kuuluivat.
Joulukuun alussa olivat myös Duuman vaalit Venäjällä. Itseänikin pyydettiin osallistumaan niihin, nimittäin tulkin roolissa suomalaiselle medialle. Mutta juuri siihen aikaan, sinä viikonloppuna olin Suomessa ja sitä kokemusta en päässyt kokemaan. Vaaleja seurasi mielenosoituksia, myös Pietarissa. Niihin olisin voinut itsekin törmätä, mutta ainakaan toistaiseksi en ole niitä paikanpäältä nähnyt.
Kevät tuo mukanaan lisää vaaleja, siellä ja täällä. Mutta sitä ennen Venäjällä ja meillä juhlitaan uutta vuotta. Venäjällä pakkasukko tuo lahjoja kilteille lapsille ja maljoja kohotetaan niin monta kertaa, ettei niiden laskuissa pysytä. Uusi vuosi (Новый Год) on iso juhla Venäjällä. Se kannattaa jokaisen kokea, ainakin kerran elämänsä aikana.
***Henri Malkki***