Kevät on ollut NORDISSA kiireistä aikaa. Luonnon vihertyessä olemme vahvasti tukeneet Lappeenrannan teknillisen yliopiston (Lappeenranta University of Technology, LUT) tiedekuntia ja osastoja erilaisten projektihakemusten tekemisessä.
Olemme myös aloittaneet työn LUT:n Venäjä-osaamisen esiin tuomiseksi entistäkin vahvemmin. Mielestämme NORDI on LUT:n erilaisten Venäjään liittyvien toimien ja henkilöiden yhdistäjä ja yhteistyön edistäjä. NORDI mahdollistaa, edistää ja toteuttaa tutkimukseen ja tieteen tekoon liittyviä tapahtumia ja toimia yliopiston EU−Venäjä-yhteistyön ytimessä.
Toukokuun loppu on suurten tapahtumien aikaa. Perinteisesti NORDI on toukokuussa järjestänyt oman ison NORDI-seminaarinsa. Asiantuntevien puhujien ja hyvien toimivien järjestelyjen ansiosta seminaarimme on vuosien saatossa saanut erittäin hyvää palautetta kävijöiltään. Vuonna 2010 varsinaista Nordi-seminaaria ei kuitenkaan enää sellaisenaan järjestetty.
Sen sijaan viime keväänä NORDI ja sen väki kantoi oman kortensa kekoon Lappeenrannan kaupungin järjestämään, ensimmäiseen EU−Venäjä-innovaatiofoorumiin ja erityisesti sen avajaispäivään, joka järjestettiin LUT:lla. Kyseinen päivä on jäänyt mieleeni erityisesti siinä mielessä, miten hienosti − ja kuitenkin ruohonjuuritasolla − yhdistimme voimamme ja saimme aikaiseksi näyttävän päivän, jonka aikana runsaslukuinen innovaatiofoorumin osallistujajoukko pääsi tutustumaan kansainvälisen yliopistokaupungin kansainväliseen yliopistoon.
Samaan aikaan viimekeväisen EU−Venäjä-innovaatiofoorumin kanssa LUT isännöi kansainvälistä virtuaalisuunnittelun IMSD 2010-konferenssia, joka toi Lappeenrantaan 250 huippututkijaa 35 eri maasta ympäri maailmaa. Näiden kahden foorumin yhteensattuma teki tunnelmasta yliopistolla tuona päivänä , 25. toukokuuta 2010, vielä tuplasti kansainvälisemmän.
Nyt toukokuussa 2011 Lappeenrannan kaupunki järjestää järjestyksessään toisen EU−Venäjä
-innovaatiofoorumin. Tällä kertaa yliopistomme rooli on ollut lähinnä asiantuntemuksen antaminen ohjelman ideointiin ja foorumin markkinointi LUT:n omissa verkostoissa. Viime vuoden tapaan esimerkiksi LUT:n opiskelijoita on valjastettu avustamaan foorumiin akkreditoituvia tiedotusvälineitä ja vieraita. Lisäksi LUT on antanut tilojaan käyttöön innovaatiofoorumin pre-konferensseihin tiistaina 24. toukokuuta 2011.
-innovaatiofoorumin. Tällä kertaa yliopistomme rooli on ollut lähinnä asiantuntemuksen antaminen ohjelman ideointiin ja foorumin markkinointi LUT:n omissa verkostoissa. Viime vuoden tapaan esimerkiksi LUT:n opiskelijoita on valjastettu avustamaan foorumiin akkreditoituvia tiedotusvälineitä ja vieraita. Lisäksi LUT on antanut tilojaan käyttöön innovaatiofoorumin pre-konferensseihin tiistaina 24. toukokuuta 2011.
Yksi pre-konferensseista on järjestyksessään toinen FRIU:n eli Suomalais-venäläisen innovaatioyliopiston tieteellinen konferenssi (The 2nd Finnish-Russian Innovation University, FRIU, Scientific-Practical Conference). NORDI:n henkilökunta vastaa konferenssin käytännön järjestelyistä sataprosenttisesti. Konferenssi tuo yhteen eurooppalaisia ja Venäläisiä yliopistoja ja yrityksiä, jotka ovat kiinnostuneita verkostoitumaan tekniikkaan, talouteen tai muotoiluun liittyvien innovaatioiden aloilla.
FRIU-konferenssissa kuullaan eri alojen asiantuntijoiden mielenkiintoisia puheenvuoroja (katso tarkemmin www.lut.fi/friu), ja konferenssiin osallistuvilla vierailla on mahdollisuus keskustella asiantuntijoiden kanssa. NORDI vastaa konferenssin käytännönjärjestelyistä eli järjestämme puitteet ja näin mahdollistamme eurooppalaisten ja venäläisten tutkijoiden tapaamisen. Näin myös edistämme tieteellisen tutkimuksen tekemistä. Päivän aikana tuomme seminaarissa vahvasti esille myös LUT:n Venäjään liittyvää osaamista.
Samanaikaisesti FRIU-konferenssin kanssa LUT:lla järjestetään myös ICT-alan pre-konferenssi, jonka aamupäivän ohjelma on ollut yliopistomme vastuulla. Tuolloin puhutaan IT-alan standardoinnista. NORDI:n tehtävänä kyseisen pre-konferenssin toteuttamisessa on ollut saattaa eri toimijat yhteen.
Eli kuten kaikesta näkee – ”Nordi makes things to happen !” eli mottomme mukaan toimimme aktiivisesti konkreettisen EU−Venäjä-yhteistyön ytimessä.
teksti: Leila Armila, NORDI, kehityspäällikkö