Ajatus vahvistaa LUTin monitieteisten yksiköiden EKIn, TBRC:n ja NORDIn yhteistyötä on muhinut jo pitkään. Yhteistyötä on toki aina tehty. Kevään aikana päätettiin sitä kuitenkin edistää entistä määrätietoisemmin ja näin syntyi ensimmäinen "Open Your Research – Science Across Boundaries" -seminaari, joka pidettiin Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla vararehtori Veli Matti Virolaisen isännöimänä lämpimänä kesäkuisena keskiviikkoiltapäivänä 8.6.2011.
Seminaarissa tarkasteltiin tiede- ja muitakin rajoja ylittäviä tutkimusaiheita ja -hankkeita kolmen alustuspuheenvuoron kautta. Puhumassa olivat Valentina Fava, Pami Aalto ja Outi Cavén-Pöysä.
Jean Monnet -professori ja Jean Monnet -keskuksen johtaja Pami Aaalto Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulusta käsitteli esitelmässään ”Interdisciplinary cooperation within the framework of the Northern Dimension Institute: Examples from energy sector research” energiapolitiikan tutkimuksen talousmaantieteellisiä, rahoituksellisia, institutionaalisia sekä ympäristöllisiä ulottuvuuksia. Kokonaiskuvan saamiseksi ja energiapolitiikan täysimittaiseksi ymmärtämiseksi tarvitaan tieteidenvälistä yhteistyötä. Toisin sanoen energiapolitiikan tutkimus osoittaa yhteistyön tarpeen teknillisten ja insinööritieteiden, taloustieteiden, politiikka- ja oikeustieteiden sekä ympäristötutkimuksen välillä.
Akateemisen ja yrittäjyyden sekä liiketoiminnan risteyskohdissa toimiva käytännön tuotekehityksen asiantuntija, opettaja ja yrittäjä Outi Cavén-Pöysän totesi esityksessään “Why would I want to check my pulse on my watch?” - A multidisciplinary journey to discover consumers’ motives”, että eturivin globaalit yritykset panostavat tuotekehityksensä asiakkaiden motiivien ja käyttäjäkokemuksen syvälliseen ymmärtämiseen. Hän kuljetti kuulijat matkalle, jossa eri näkökulmia ja tieteenaloja vaihtaen saimme erilaisen kuvan siitä, mikä on tärkeää ja millaisen tiedon varassa tuotetta tulisi kehittää.
Valentina Fava on tutkija Helsingin yliopistosta. Hänen tuore tutkimuksensa, jota hän seminaari-iltapäivässä esitteli, tarkastelee Fiatin ja Renaultin toimintaa SEV-maiden alueella 1960-luvun alusta 1980-luvun loppuun. Tutkimus yhdistää eri tieteenalojen lähestymistapoja. Hän puhui otsikolla “Big Business and Cold War: Fiat in the USSR (1965–1985)” ja kertoi mm. siitä, mitä näistä yhteishankkeista voitiin oppia ja kuinka rautaesiripun eri puolilta tulevat insinöörit ja teknikot tukivat toisiaan ja tekivät yhteistyötä?
Alustusten jälkeen monitieteisten tutkimusyksiköiden edustajat Pertti Kolari (EKi), Katja Novikova (NORDI) ja Jukka Hallikas (TBRC) kommentoivat esityksiä ja toivat esille omia kokemuksiaan tieteiden välisestä yhteistyöstä.
Tilaisuus sai erittäin hyvä vastaanoton ja se koettiin onnistuneeksi. Paikalla oli n. 40 hlöä LUT:n eri tiedekunnista ja tutkimusyksiköistä. Esitykset toivat mielenkiintoisesti esille monitieteellisten tutkimusten haasteita ja rikkautta. Monitieteisyys todettiin tärkeäksi. Tieteenalojen välinen vuorovaikutus tuo tutkimukseen erilaisia tieteellisiä näkökulmia ja näin täydentää tutkimusta. Yhteinen tutkimuskohde motivoi ja toisiaan täydentävät resurssit myös mahdollistavat tutkimuksen tehokkaan organisoinnin. Seminaarin välitön tunnelma edisti vilkasta keskustelua osanottajien välillä. Samalla teemalla jatketaan tulevana syksynä työpajojen muodossa.
Seminaari osanottajia valmistautumassa esityksiin.