Vuosi 2012 on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin presidentin vaaleilla. Vuosi 2012 on kauttaaltaan maailmalla presidentin vaalien juhlaa. Meillä Suomessa on uusi presidentti jo valittu. Tulevana sunnuntaina, 4. maaliskuuta valitaan Venäjällä ja myöhemmin keväällä vielä Ranskassa. Ja vuosi huipentuu Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Venäjällä ihmiset olivat myös kiinnostuneita läntisen naapurin vaaleista. Ja ylipäänsä Suomen asioista, historiasta. Tämän huomioin Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Studia Generalia-sarjan luennolla ”Presidentin valta supistuu, mutta suomalaiset haluavat vahvan presidentin”, juuri paria päivää ennen ensimmäisen kierroksen vaalipäivää. Luennon piti tunnettu suomalainen journalisti ja emerituspäätoimittaja. Yksi ylen vaaliasiantuntijoista.
Luento oli erittäin mielenkiintoinen. Salissa oli porukkaa ja paljon paikallisia. Lopuksi yleisölle oli varattu aikaa kysymyksille. Ja niitä tuli. Ja olisi tullut paljon enemmänkin, jos aika olisi antanut myöten. Itse ”vieraskoreana” annoin lopulta suosiolla kysymysten esittämisvuorot paikallisille. Myös nuoret venäläiset olivat kiinnostuneita ja ennen kaikkea tietoisia, mm. Suomen lähihistorian aikaisemmista presidentinvaaleista (varmaan paremmin kuin moni suomalaisista nuorista). Eräskin nuori venäläinen, varmaan juuri täysikäiseksi tullut (jos vielä oli) esitti konsulaatissa kysymyksen luennoitsijalle, liittyen viime presidentinvaaleihin Suomessa! Huolimatta nuoresta iästään, tämä venäläinen ilmiselvästi oli hyvin tietoinen, mitä meidän presidentinvaaleissa tapahtui.
Uudella Suomen presidentillä on kautta aikojen vähiten valtaoikeuksia maamme presidentti-instituution historiassa. Mutta kuten mm. luennoitsija Pietarin pääkonsulaatissa totesi, jo pelkästään hyvien suhteiden ylläpitäminen, kehittäminen ja vaaliminen naapurimaamme kanssa luo tärkeän merkityksen Suomen presidentin olemassaololle. Toiseen tärkeään suurvaltaan, Yhdysvaltoihin Suomen presidentillä ei ole ollut yhtä tiiviitä välejä. Itse mietinkin, että valkoiseen taloon taitaa melkein suomalaisella jääkiekkoilijalla on paremmat mahdollisuudet päästä, jos hän sattuu pelaamaan jääkiekon Stanley-cupin voittaneessa joukkueessa. Perinteisestihän voittaneelle joukkueelle tulee tai ainakin on tullut kutsu valkoiseen taloon.
Suomessa uusi presidentti valittiin jo, ja aivan nyt valitaan Venäjällä. Suurin jännitys vaaleissa taitaa lähinnä piillä siinä, että tarvitaanko Venäjällä toista kierrosta uuden presidentin valitsemiseen. Sen tiedämme 4. maaliskuuta. Venäjän televisio lähetyksiä ovat vaalit luonnollisesti viime viikkoina hallinneet. Kaikilla viidellä ehdokkaalla on ollut oma televisio mainoksensa, joita on näytetty todella tiuhaan. Ja vielä sillä tavalla, että kaikkien ehdokkaiden vaalimainokset ovat tulleet monesti peräjälkeen. Sellainen mielenkiintoinen yksityiskohta, että suurimman ennakkosuosikin televisiomainos on eronnut sillä tavalla muista, että itse ehdokas ei ole näkynyt omassa televisiomainoksessa. Muut presidentti ehdokkaat esiintyvät omissa mainoksissaan, mutta ennakkosuosikin mainoksessa omat kannattajat, aivan normaalit kansalaiset, esiintyvät ja kertovat, miksi tukevat omaa ehdokastaan presidentiksi. Muuten vaalien ennakkosuosikki on ollut esillä itse televisiossa paljon, ollut eri tilaisuuksissa luennoimassa, mm. Moskovassa yliopistossa opiskelijoille, jne.
Viime viikkojen viikonloppuina on ollut eri kokoontumisia, kannatuksia ja mielenilmauksia, mm. Pietarissa ja Moskovassa. Myös Venäjän ulkopuolella eri puolilla maailmaa on kokoonnuttu oppositiomielisten venäläisten ekspatriaattien toimesta, jopa Keski-Amerikassa, pienessä Kansasin kaupungissa. Toissa viikonloppuna väki kokoontui Pietarissa Pietarin oman pojan kannatuksen puolesta. Ja viime viikonloppuna taidettiin olla vastaan. Mielenkiintoista nähdä, että minkälaisia reaktioita vaalitulokset saavat aikaan eri kannatusryhmissä. Tämä luonnollisesti riippuu, mm. tuloksesta ja siitä, että millä tavalla todennäköinen tulos on ihmisten mielestä tullut.
Mutta kohta on Venäjälläkin uusi presidentti virallisesti valittu. Ellei todella sitten toista kierrosta tarvita. Nyt voisi tietenkin olla sen yllätyksen paikka, jota meillä Suomessa ei aivan tullut. Mutta katsotaan viikonloppuna ja 4. maaliskuuta.
Henri Malkki