torstai 17. helmikuuta 2011

Venäjä osaamista kartuttamassa

Olen nyt reilun vuoden ajan saanut tehdä työtä mielenkiintoisessa kansainvälisessä ympäristössä – Lappeenrannan teknillisen yliopiston (LUT) Pohjoisen ulottuvuuden tutkimuskeskuksessa, Nordissa. Työ täällä on tuonut eteeni itäisen naapurimaamme ja sen erityispiirteet sekä mahdollisuudet. Kuten kansainvälisyydestä vastaava vararehtorimme Minna Martikainen toteaa: ”Venäjä ja sen markkinoiden ymmärtäminen ovat LUT:n kansainvälistymisen keskeisiä elementtejä.  Meillä LUT:ssa tarvitaan lisää osaamista Venäjästä ja venäläisestä toimintaympäristö.”
Minulla on ollut tilaisuus osallistua LUTin koulutus- ja kehittämiskeskuksen järjestämään Kansainvälinen Liiketoiminta Venäjällä opintokokonaisuuteen Kurssi tarjoaa  mm. ”paitsi kattavan läpileikkauksen kansainvälisestä liiketoiminnasta venäläisessä toimintaympäristössä, myös tarkkaa tietoa niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat yrityksen menestymiseen globaalissa toimintaympäristössä.” (katso http://developmentcentre.lut.fi/koulutukset.asp?kid=780).
Eräällä kurssilla yhtenä kurssilukemistona käytimme Simon Erik Olluksen vuonna 2008 ilmestynyttä Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) raporttia ”Venäläinen kapitalismi ja Suomi”. Raportissaan Ollus mielestäni kuvailee hyvin venäjäosaamista: ”venäjäosaamisen ydin on loppujen lopuksi kyky ymmärtää ja ennakoida Venäjän kehitystä ja sen vaikutusta Suomeen. Osaaminen lähtee asenteesta ja sen voisi luonnehtia koostuvan kahdesta komponentista: ymmärtämisestä ja aktiivisuudesta. Ymmärtäminen on mm taitoa tarjota omaa erityisosaamista aloilla, joista on hyötyä venäläisillä tahoilla. Aktiivisuus tarkoittaa kykyä ja uskallusta toimia Venäjän ja venäläisten kanssa.”
Tämä koulutus on jo tähän mennessä (kurssit ovat nyt puolivälissä) antanut minulle hyvän yleiskuvan Venäjästä globaalissa markkinataloudessa sekä mm. valottanut Venäjän muuttuvan toimintaympäristön haasteita ja mahdollisuuksia. Koulutus auttaa minua suoriutumaan paremmin haasteellisissa työtehtävissäni kasvattamalla henkilökohtaista ymmärrystäni Venäjästä ja Venäjän markkinoiden erityispiirteistä. Kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kulttuurin ja maan ymmärtäminen helpottaa yhdessä tekemistä ja auttaa ymmärtämään toisinaan hyvin erilaisia tapoja käsitellä asioita.
Olen myös voinut ylpeänä todeta, että yliopistostamme löytyy erittäin korkeatasoista Venäjä osaamista. Luennot ovat olleet todella mielenkiintoisia. Aihepiirit ovat antaneet paljon yleistietoa, mutta tuoneet esille myös uusinta tutkimustietoa. Omia luennoitsijoitamme ovat täydentäneet alan erityisosaajat yhteistyöyliopistoista ja yritysmaailmasta. Mielenkiintoa on toki lisännyt myös aikuisopiskelun suoma etu: kurssilaisten omat kokemuksen ja näkemykset, joista olemme saaneet syntymään hyviä keskusteluja kurssipäivien aikana.
Vielä on edessä joitakin uusia kursseja. Seuraavaksi menemme opiskelemaan muutamaksi päiväksi Pietariin.  Pääsemme kartuttamaan Venäjä osaamistamme autenttisessa ympäristössä eräässä Venäjän suurimmista ja vanhimmista yliopistoista, Pietarin valtion yliopistossa.
==================================================================================
Kirjoittaja Leila Armila on LUTin tietojohtamisen aikuismaisteriohjelman  "kasvatteja" ja nykyään töissä Nordissa kehityspäällikkönä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti